Sušení potravin

18.11.2015
Sušení potravin je jednou z nejjednodušších a nejpůvodnějších konzervačních metod, která byla vynalezena již před několika tisíci lety. Jedná se o jednoduchý způsob, jak uchovat potravinám jejich typickou chuť, vůni a barvu po dlouhou dobu.

 

Sušení potravin zažívá v poslední době po celém světě obrovský boom. První zmínky o sušení se datují do doby přibližně před 3 500 lety, kdy lidé využívali starší metody sušení, jako je například sušení na Slunci, ve větru a podobně.

Sušení je skvělý způsob, prostřednictvím něhož se nám daří konzervovat potraviny a uchovávat tak jejich chuť, vůni a barvu po dlouhou dobu. Metody sušení se předávaly z generace na generaci v závislosti na tom, které se osvědčily a které nikoliv. Postupem času se tyto techniky zdokonalovaly a lidé začali vymýšlet nové způsoby sušení a vynalézali prvotní jednoduché přístroje na sušení.

 

Sušené produkty zakoupené v obchodě, jsou, oproti doma nasušeným potravinám, plné nezdravého cukru a oxidu siřičitého. Oxid siřičitý sice prodlužuje trvanlivost produktu, ale to je jeho jediná kladná výhoda. Pokud jej ale zkonzumujete větší množství, přináší bolesti hlavy, žaludku, záněty průdušek a velmi často způsobuje nadýmání a průjmy.

 

Sušené potraviny nepředstavují vhodné prostředí pro plísně, bakterie a kvasinky. Ty pro svůj život potřebují dostatek vody, aby mohly přežívat a dále se množit. Sušené potraviny se díky tomu dají uchovávat velice dlouhou dobu. Sušené ovoce se dá konzumovat jako chutná svačinka a sušená zelenina se dá přidávat do polévek, nebo se dá použít pod dušené maso. Sušené potraviny jsou perfektní svačinou pro turisty, kteří si je díky jejich lehkosti mohou snadno vzít například na výlety.  

 

Sušené potraviny obsahují více kalorií, než  potraviny čerstvé. Například 100 g čerstvých meruněk obsahuje 51 kalorií, zatímco 100 g sušených meruněk obsahuje 260 kalorií. Nutriční hodnoty, chuť a vzhled sušených potravin jsou nejlépe chráněny nízkou teplotou a nízkou vlhkostí během skladování.

 

Pro sušení potravin se používá několika metod. Těmito metodami jsou například sušení na Slunci, v troubě, elektrické sušičce potravin, v mikrovlnné troubě a další.

 

 

 

Pojďme se podívat na některé druhy sušení:

  • Solární sušení – jedná se o metodu, kdy jsou sluneční paprsky soustředěny uvnitř speciálně navrženého přístroje s dostatečnou ventilací pro odstranění vlhkosti. Teplota uvnitř přístroje je o 20°C až 30°C vyšší, než teplota během sušení na Slunci. Dochází tedy k výraznému snížení času sušení. Kvalita potravin usušených v solárních sušičkách je mnohem vyšší, než kvalita potravin usušených na Slunci. Navíc se i vyhnete riziku hnití a přítomnosti hmyzu.

 

  • Sušení v troubě – je jednou z nejpraktičtějších metod. Hlavními výhodami jsou nízké prvotní investice, potraviny jsou chráněny od hmyzu a prachu a navíc není toto sušení závislé na počasí. Nedoporučuje se opakované použití trouby, neboť je mnohem méně energeticky výhodná než elektrická sušička potravin a zároveň náklady na sušení jsou příliš vysoké. V troubě jsou potraviny velmi často spáleny. Potraviny sušené v troubě jsou tmavší, příliš křehké a mají nevýraznou chuť.

 

  • Elektrické sušičky potravin – představují to nejvhodnější pro sušení potravin. Sušička potravin je přístroj se zdrojem tepla, vybavený ventilačním systémem. Elektrické sušičky jsou používány nejen k sušení doma, ale stále více se také používají v restauracích a podobně. Prvotní investice je vyšší, ale spotřebovaná energie je podstatně nižší, než je tomu u trouby. Samozřejmě i kvalita potravin sušených v sušičce potravin je mnohonásobně vyšší, než je tak u potravin sušených v troubě.

 

  • Mikrovlnné trouby – pozor, mikrovlnná trouba není doporučena na sušení potravin, neboť se v ní potraviny částečně uvaří. Dá se použít pouze na některé druhy bylinek, ale i tak byste se před tím měli informovat, jestli je to zrovna u vaší mikrovlnné trouby vhodné.

 

 

Nelze přesně určit čas, během kterého se jednotlivé potraviny usuší. Vše se odvíjí v závislosti na množství a vlhkosti sušených potravin. Některým potravinám stačí pouze několik málo hodin, zatímco některé je nutné sušit celou noc a více. Během sušení je nutné kontrolovat teplotu vzduchu a jeho cirkulaci. Pokud je teplota příliš nízká nebo vlhkost příliš vysoká, potraviny se suší pomaleji a může tak docházet k množení mikrobů. Teplotu vždy pečlivě kontrolujte na začátku a na konci sušícího procesu.

 

Potraviny do elektrické sušičky vždy skládejte tak, aby se jednotlivé kousky nepřekrývaly. Mohlo by tak docházet k nedostatečnému proudění vzduchu mezi jednotlivými platy. Některé jednodušší typy sušiček vyžadují přeskládání potravin v průběhu sušení – například potraviny na krajích posuňte blíže ke středu. S kousky potravin můžete každou 1-2 hodiny pohnout, abyste se ujistili, že se k sobě nelepí. Během sušení může být nutné nejméně jednou otočit platy. Zelenina obvykle vyžaduje 6-16 hodin k vysušení, zatímco některé druhy ovoce vyžadují až 48 hodin.

 

Odlišné druhy potravin vyžadující podobný čas sušení, můžete sušit dohromady, zatímco silně aromatické druhy zeleniny, jako je například cibule, česnek nebo papriky, sušte vždy odděleně.

 

Bude trvat nějaký čas a zkušenosti, než poznáte, zda a kdy jsou potraviny správně usušené. Je lepší potraviny trochu přesušit, než je dostatečně nevysušit, neboť by se špatně usušené potraviny začaly rychleji kazit. Pokud si nejste jisti, že jsou potraviny dostatečně usušeny, pokračujte v sušení dalších 15 až 30 minut. Zkontrolujte, jestli se potraviny dosušily. Potraviny nechejte před konzumací vychladnout. Zelenina je správně vysušená, je-li křehká a lehce žvýkavá, ovoce je pak správně vysušeno, pokud z něj nelze vymačkat voda, a pokud je tuhé a ohebné. Maso je usušeno, je-li tmavé a vláknité.

 

Nikdy nenechávejte sušené potraviny na otevřeném vzduchu, neboť by se mohly začít předčasně kazit. Sušené potraviny uchovávejte ve skleněných nádobách případně v plastových nebo papírových sáčcích. Ujistěte se, že jsou potraviny v nádobě správně utěsněny. Potraviny skladujte v menším množství, neboť při každém otevření nádoby mohou absorbovat vlhkost ze vzduchu a začít se rychleji kazit. Nádoby skladujte na chladných, tmavých a suchých místech, například ve sklepě. Vystavení vlhkosti, světlu a vzduchu snižuje životnost potravin. Obecně platí, čím nižší teplota, tím lepší podmínky pro skladování sušených potravin.

 

Před tím, než se rozhodnete pro koupi sušičky, musíte si uvědomit, jak velký objem potravin plánujete sušit. Sušičky potravin jsou obvykle vybaveny pěti sušícími platy, nicméně se dají pořídit i takové, jejichž počet plat je mnohem vyšší. Některé sušičky potravin jsou vybaveny až patnácti platy. Tyto sušičky potravin jsou pak obvykle vybaveny například i síťkami na sušení drobného ovoce nebo teflonovými vložkami pro sušení tekutých potravin, případně se toto příslušenství dá dokoupit. Sušička potravin by měla být vybavena časovačem, který po uplynutí nastaveného času, sušičku automaticky vypne.

 

 

Jak vybrat tu pravou sušičku potravin?

 

Při výběru sušičky potravin je důležité, zaměřit se na několik podstatných parametrů, mezi které se řadí výkon, funkce, rozměr, cena, proudění vzduchu a další.

 

Výkon sušiček potravin se obvykle pohybuje v rozmezí od 200 W u sušiček pro domácí použití, až po 1 000 W a více u sušiček pro profesionální použití. Vysoký výkon výrazně zkracuje dobu sušení.

 

Co se velikosti sušičky týká, na trhu je veliký výběr ze sušiček pro domácí použití, které obsahují obvykle 3 až 7 plat, ale najdeme zde i profesionální sušičky, které obsahují až 15 plat. Tyto sušičky pak používají zejména ti, kteří v sušení potravin nalezli opravdovou zálibu nebo je využívají v restauračních zařízeních a podobně. 

 

Nejdůležitějšími funkcemi u sušiček potravin a neocenitelnými pomocníky jsou termostat a časovač. Ideální rozsah teplot je 20 °C až 70°C.

 

Cena se obvykle pohybuje od 1 000 Kč za nejjednodušší přístroje až po 15 000 Kč a více za sušičky pro profesionální použití. Záleží na vás, kolik jste ochotni do sušičky potravin investovat.

 

Sušičky potravin jsou vybaveny horizontálním, nebo vertikálním prouděním vzduchu. Sušičky s vertikálním prouděním vzduchu obecně nejsou uzpůsobeny pro sušení tekutých potravin, potraviny se v nich musejí často přeskládávat a někdy je nutné točit platy, aby se potraviny sušily rovnoměrně. Horizontální proudění vzduchu je velmi výhodné v tom, že suší rychle, rovnoměrně a bez nutnosti přeskládávání plat.

 

 

Tabulka přibližných časů sušení

 

Ovoce

Druh ovoce

Příprava

Doba sušení

Charakter potraviny

Jablka

5 mm plátky

7-8 hodiny

Pružné

Meruňky

Čtvrtky

12-14 hodin

Pružné, měkké

Banány

Plátky 5 mm

10-12 hodin

Křehké

Broskve

Plátky 5 mm

8-10 hodin

Tuhé

Hrušky

Plátky 5 mm

8-10 hodin

Vláčné

Jahody

Plátky 5 mm

7-8 hodin

Křehké

Švestky

Půlky

15-18 hodin

Měkké

 

 

Zelenina

Druh zeleniny

Příprava

Doba sušení

Charakter potraviny

Kapusta

Proužky

4-6 hodin

Křehké

Mrkev

Kolečka, 5 minut blanšírovat

6-8 hodin

Pevné

Petržel

Kolečka, 5 minut blanšírovat

6-8 hodin

Pevné

Celer

Kostky, 5 minut blanšírovat

6-8 hodin

Pevné

Rajčata

Plátky 5 mm

8-10 hodin

Tuhé

Houby

Plátky 5 mm

4-5 hodin

Tvrdé, křupavé

Feferonky

Celé

12-16 hodin

Křehké

 

 

Recepty

 

Sušení masa

 

Sušené maso je velmi oblíbené mezi sportovními nadšenci, kteří se vydávají například na dlouhé výpravy do hor, a podobně. Sušené maso je velmi lehké, nezabere příliš místa a má zároveň vysokou energetickou hodnotu a vysoký poměr bílkovin. Jistě jste se s ním již setkali, říká se mu Jerky a můžete si jej nejen koupit již hotové, ale hlavně si jej můžete připravit sami doma. Je to velice jednoduché a máte kontrolu nad výběrem čerstvého masa.

 

Na sušené maso si připravte:

 

0,5 kila kvalitního libového masa, sůl, pepř, grilovací koření, 2 lžíce worchesterové omáčky, 4 lžíce sójové omáčky, popřípadě můžete přidat půl lžičky sušeného česneku, případně stroužek česneku čerstvého. Koření můžete volit dle vlastní chuti.

 

Příprava:

 

Maso nejprve zbavte přebytečného tuku a blan (tuk snižuje schopnost masa vysušit se). Maso vložte na několik hodin do mrazáku. Zmrzlé maso vyndejte z mrazáku a nakrájejte jej na 2-3 mm silné plátky. Marinádu si připravte smícháním všech ingrediencí a maso do ní na několik hodin ponořte. Chcete-li maso aromatičtější, marinujte jej přes noc. Marinované plátky pečlivě osušte a rozmístěte na plata do sušičky tak, aby se jednotlivé plátky nepřekrývaly. Maso sušte prvních 45 minut na 75°C a poté pokračujte na 55°C dalších 7 hodin. Maso v průběhu sušení kontrolujte, abyste jej nepřesušili.

 

 

Bramborák

 

Ingredience na přibližně 8 bramboráků:

 

Hrnek slunečnicových semínek, 1 středně velká cuketa, himalájská sůl, česnek, oregano, majoránka.

 

Postup:

 

Semínka rozmixujte v mixéru najemno a přidejte nastrouhanou cuketu. Vzniklou směs dle chuti dochuťte solí, česnekem, majoránkou, popřípadě oreganem. Vytvořte placičky, které vložte na sušící plata a sušte, dokud nejsou lehce křehké.

 

 

Krekry z červené řepy

 

Ingredience:

 

Miska přes noc namočených lněných semínek, miska přes noc namočených slunečnicových semínek, 2 středně velké červené řepy (případně 1 velká), sůl, bylinky dle chuti.

 

Postup:

 

Mrkev a řepu nastrouhejte najemno a smíchejte s namočenými semínky. Směs osolte, popřípadě dochuťte libovolným kořením dle chuti. Lžičkou vytvořte placky a sušte do 50 °C po dobu 6-7 hodin.

 

Ovocné placky

 

Ingredience:

 

Libovolné zralé ovoce, na dochucení citronová šťáva, přírodní sladidlo (agáve sirup, kokosový cukr, a podobně).

 

Postup:

 

Ovoce rozmixujte na kaši a dochuťte dle vlastních preferencí. Vzniklou směs rozprostřete na teflonové vložky do sušičky a sušte do 50 °C přibližně 6-12 hodin v závislosti na zvoleném druhu ovoce. Placky se dají kombinovat i se zeleninou, jako například červenou řepou a podobně.

 

 

 
 
 
     
     
     
     
     
     

     

     
     
    Porovnat - 0 ks
     
     

     

     

     

      Kód Název produktu Vaše cena    
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Naposledy navštívené

     
     
     
     

     

     
        Kód Název produktu Vaše cena  
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    602 187 290Po-Pá  8:00 - 17:00
     
    Košík
    0 položek
     
    0
     
     

     

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    Přihlášení
     
      Registrace   Nové heslo
     
     

    Dodavatel Penta CZ s.r.o.

    Technické řešení © 2017 CyberSoft s.r.o.